2012.06.12.
11:49

Írta: CoolRomani

Kínai sárkányok jártak Borsodban

Fotók: Pályi Zsófia

Idén harmadik alkalommal tartották meg a Sárkányünnepet Bódvalenkén.

Az edelényi kistérségben található falu 220 lelket számlál, s az ország egyik legszegényebb települése: az egy főre jutó havi átlagjövedelem alig éri el a tízezer forintot. A 2009-ben indított Bódvalenke - Freskófalu projekt az európai roma festészet keresztmetszetét bemutató, a világon egyedülálló szabadtéri tárlat létrehozását tűzte ki célul. Jelenleg 24 falfestmény díszíti a házakat, ebből három idén készült.

„A Sárkányünnep célja, hogy felmutassa, milyen fantasztikus mértékben gazdagítja a roma művészet mindannyiunk életét, kultúráját. A festmények üzenetét sokszorosan felerősíti a zene, a költészet, a mese és tánc – mindannyiunk örömére. Az idén a bódvalenkei Albert Hall ünnepélyes megnyitásával és a sárkány éve alkalmából igazi kínai sárkányok látogatásával a nagyvilág felé is nyitottunk” – mondta el Pásztor Eszter, a Bódvalenke Freskófalu Projekt vezetője.

Idén is rengeteg izgalmas program várt a látogatókat. A Sárkányünnepen fellépett többek között a Romengo, a Romano Glaszo, a Snétberger Zenei Tehetségközpont, a Frankie Lato’s New Djangology, a Parno Graszt, a Kanizsa Csillagai és a világhírű szerb Odjila együttes tagjaiból alakult alkalmi formáció is.

 

 

Az Albert Hall-ban megnyílt kortárs képzőművészeti kiállítás mellett volt dokumentumfilm-vetítés, szakácsverseny, tárlatvezetés a freskók között, a költők kávézójában verseket mondtak; a Romani Design divatbemutatója és a Csillogó Gyöngyszemek táncbemutatója emelte az ünnep fényét.

A fesztivál második napján – míg a látogatók a főtéri örömzenét élvezhették – szociológusok, művészek, újságírók és roma polgárjogi vezetők vitatkoztak arról, miként járulhat hozzá a művészet a társadalmi befogadáshoz. Külön öröm volt, hogy a Sárkányünnep rekordszámú látogatót (mintegy 800 főt) fogadott, köztük sok külföldit is.

A Bódvalenke Freskófalu Projektről bővebb információ itt.

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló fesztivál bódvalenke romani design

A bejegyzés trackback címe:

https://coolromani.blog.hu/api/trackback/id/tr764582943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása