2012.08.13.
10:00

Írta: CoolRomani

Vojasa és Kerékgyártó: kortárs roma tánc a Szigeten

Sziget Vojasa Kerékgyártó Edina fotó tánc

A Vojasa együttesről már többször írtunk a Cool Romani blogon, de most végre egy koncertjükre is eljutottunk a Sziget Roma Sátrában (ahol az a cuki macska is volt). Autentikus népzenéhez (a cigány népzenéhez is) nagyon sokan, nagyon sokféleképpen nyúltak már az elmúlt évtizedekben/évszázadokban. Lássuk be: ebben újat nagyon nehéz alkotni. A Vojasa sem az egyedülálló zenei megoldásai miatt emelkedik ki a többi roma zenei produkció közül, s pláne nem ezért szerethető. Merthogy nagyon is szerethető együttesről van szó!

Általában a profi zenekarok a spontaneitás és közvetlenség terén maradnak alul az amatőrökkel szemben. A Vojasa pedig nagyon profi zenekar (lásd keretes írásunk!), mégis megmaradt az a bája, ami miatt rajongani lehet érte. Miközben szigorú rend alapján épül fel a produkció - nagyszínpadokon is ritkán látni ilyen fegyelmezett tagbővítős koncertkezdést -, mindig benne marad egycsipetnyi őszinteség. Valami minden számnál történik a színpadon, talán ennek is köszönhető, hogy nem csak a zenekar, hanem a közönség is folyamatosan bővült a koncert alatt.

Sziget Vojasa Kerékgyártó Edina fotó tánc

A jazz-rocktól a tiszta népzenéig, helyenként egészen partifílingig folynak egymásba törés nélkül a stílusok, s közben olyan zenei marketingkönyvekbe illő húzások bukkannak fel, mint a játékgitárt "pengető" kisgyerek. (Amúgy a kis srác nagyon komolyan gondolja, a különböző számokhoz különböző játékgitárt ragad.

Az egész produkcióra a koronát Kerékgyártó Edina tette fel, aki egyszer csak belibbent a színpadra és - stílszerűen Romani Design övvel és fülbevalókkal ékítve - táncolni kezdett. A szóló kortárstól a hagyományos cigány kettősig tartó ívbe nagyon sok minden belefért, pedig mindössze kétszer néhány percről volt szó. A világon egyedülálló - kortárs és roma - párosítás mára védjegyévé vált a művésznek.

Sziget Vojasa Kerékgyártó Edina fotó tánc

Azon nyomban el is határoztuk, hogy megkérdezzük erről-arról, de a Sziget nem az elmélyült beszélgetésekről szól - szóval valamikor az elkövetkező hetekben még visszatérünk egy interjúval.

A Vojasának pedig a koncertjeire térünk vissza, ez csak természetes! 

***

VOJASA
 
Roma est az Akváriumban

 

Teljesen új színfolt a cigányzene palettáján. Az ismert zenészekből álló zenekar még szinte csak most kelt ki a tojásból, hiszen tavaly alakultak. Ám ez nem azt jelenti, hogy kezdőkről van szó, sőt, egy ők egy igazi supergroup. Az együttes tagjai szinte már az anyatejjel szívták magukba az muzsika csínját-bínját, később pedig olyan neves zenekarokban kamatoztathatták tehetségüket, mint például a Romano Drom, a Khamoro, az Andro Drom, a Nomada, az East Gipsy Band vagy az Esclin Syndo. De találkozhattunk velük Presser Gábor, Gerendás Péter vagy a Tátrai Band produkciójában is.

(Forrás: Akvárium Klub)

1 komment

Címkék: zene sziget tánc népzene világzene vojasa kerékgyártó edina

A bejegyzés trackback címe:

https://coolromani.blog.hu/api/trackback/id/tr504708477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paradi Lilla 2013.05.18. 17:23:16

2013. 05. 19. 19:00

Parno Graszt + VOJASA + Ramses Hoppa (NL)

Zöld Pardon

Belépő: 600Ft
süti beállítások módosítása