2012.05.17.
12:40

Írta: CoolRomani

Roma est az Akváriumban: Parno Graszt és Vojasa május 26-án

Roma est az Akváriumban

 

A Parno Graszt zenekar idén már megjárta Prágát és Pozsonyt, (és mint ahogy korábban utaltunk rá) többször is ellátogattak Franciaországba, hogy jól elhúzzák a közönségnek a talpalávalót és megmutassák, mi fán terem az igazi cigány virtus. Május 26-án ezt hozzák el az Akváriumba, karöltve a Vojasa zenekarral.

A Parno Graszt romani szóösszetétel jelentése „fehér ló”. A Paszabról származó együttes az autentikus cigányzene egyik legnevesebb hazai képviselője. Dalaik nagy részét maguk gyűjtötték a szabolcs-szatmári Paszabról és környékéről. Magyarul és romani nyelven egyaránt megszólalnak, akár egy dalon belül is cserélgetve a két nyelvet.

 

„Már tizenöt éve működött a roma folkzenekar, amikor 2002-ben hirtelen a hazai és nemzetközi érdeklődés fókuszába került. Rávágok a zongorára című debütáló albuma az európai világzenei rádiósok sikerlistájának a hetedik helyére tornászta magát, s ezzel azon mód hazai és külföldi turnék sorozata kezdődött meg. 2010-ben Egyesült Államokban jártak, majd a koppenhágai világzenei vásáron mutatták meg, hogy mi fán terem a Fehér ló.

 

Roma est az Akváriumban

 

Nos, a tisztaság és a szabadság fáján, és aki ismeri a zenekar lemezeit (Rávágok a zongorára, Járom az utam, Ez a világ nekem való), vagy már hallotta őket koncerten, az a legmélyebben bólogathat erre, hiszen kirívóan keresetlen és természetes előadásmód a Parno Graszté: roskadásig telítve frissességgel, könnyedséggel és bámulatos pörgéssel, s közben maradva mindenféle erőlködéstől és hamis fúziótól mentesen.

2011 májusában látott napvilágot a Parno Graszt negyedik albuma – Reggelig mulatok címmel. A lemez új számainak nagy része a túláradóan boldog optimizmusról, életörömről, gondtalan mulatásról, táncról szól. A zenekarvezető Oláh József saját szerzeményei személyes élményekből fakadnak – az egyik elmeséli például nemrég született kislányának történetét, vagy egy másik a máriapócsi híres Mária-kegyhelyen tett fogadalmukról mesél.

 

Roma est az Akváriumban

 

Az est folyamán a Vojasa zenekar is fellép, mely  teljesen új színfolt a cigányzene palettáján. Az ismert zenészekből álló zenekar még szinte csak most kelt ki a tojásból, hiszen tavaly alakultak. Ám ez nem azt jelenti, hogy kezdőkről van szó, sőt, egy ők egy igazi supergroup. Az együttes tagjai szinte már az anyatejjel szívták magukba az muzsika csínját-bínját, később pedig olyan neves zenekarokban kamatoztathatták tehetségüket, mint például a Romano Drom, a Khamoro, az Andro Drom, a Nomada, az East Gipsy Band vagy az Esclin Syndo. De találkozhattunk velük Presser Gábor, Gerendás Péter vagy a Tátrai Band produkciójában is.

Belépő: 1600 Ft. Elővételben: 1200 Ft Facebook esemény itt.

(Forrás: Akvárium)

Szólj hozzá!

Címkék: budapest zene program népzene akvárium paszab parno graszt vojasa észak-alföld

A bejegyzés trackback címe:

https://coolromani.blog.hu/api/trackback/id/tr84522018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása