2012.10.09.
12:08

Írta: coolromani1991

Egy új művészeti tér – egyHáz

Szombat este. Budapest nyüzsgő szívében vagyunk, a Bazilika tövénél, az egykor Madarász család által működtetett nyitott civil házban, mely a méltó múltat felelevenítve, szorosan követve tárja a nagy közönség és igényes kultúrafogyasztó elé a KuglerArt Szalon gazdag roma képzőművész gyűjteményét. Ezúttal a ház lakó-, és egyben művészközösségének a bővülését ünnepeljük, és benne a Roma művészetet mindenek felett. Már a lépcsőház falain elénk tárulnak Bogdán János Amigó és Kállai Henrik festményei, Lakatos Erika művész fényképei, Roma asszonyok saját gyermekeinek a rajzait ábrázoló ruhakellékek az Igazgyöngy Alapítvány jóvoltából, a Bhim Rao Egyesület által lebonyolított Kincses Sziget térségi tanoda hálózat diákjainak a rajzai. Az új művészeti térben jött létre a Romani Design új szalonja (show-room), melynek megnyitóját élvezhette a műkedvelő közönség ezen a nyárias októberi esten.

A házigazdák, Kőszegi Edit és Varga Erika által elmondott köszöntők után, egy rövid divatbemutató keretében ízelítőt kaphattunk a második emeleti káprázatos, színes, és feltétlenül egyedi Roma népi motívumokat ábrázoló ruhagyűjteményből és kortárs kollekcióból. A Romani Design az elmúlt esztendők berobbanó sikerét követően olyannyira fejlődött és gyarapodott, hogy kinőtte az egykori Akácfa utcai stúdióját, amely a kezdeti bázisa volt a márka és az üzenet építésének. Az alig két és fél éve működő márka, ugyan igen céltudatosan, de még kísérleti jelleggel tevékenykedett, várva a társadalom befogadó visszacsatolását. Sikerült Nekik! Évről évre olyannyira fejlődött, hogy mára az ország egyik legelismertebb Roma témájával összekapcsolható design-műhelye lett. Most itt az alkalom, hogy ezt a lendületet tovább vihesse Varga Erika és Helena, mivel Budapest belvárosától a nemzetközi porond mintegy karnyújtásnyira van. Azaz, hogy Magyarországon és máshol is büszkén közvetítsék a Roma hagyományokat, egyfajta kortárs modern köntösben.

A divatbemutató, és a Romani Design ösztöndíjprogramjának bemutatása után érkezett a meglepetés vendég Soma, alias Spitzer Gyöngyi, aki egy rövid humort mit sem nélkülöző köszöntő után énekelte el a Cigány himnuszt  és külön megtisztelő volt, hogy mindezt Romani nyelven is halhattuk tőle. Természetesen, a kulináris élvezet sem maradt el az udvaron egész estén át fortyogó húsos krumpli a Romani Platnitól és Balogh Margitka által készített töltött káposzta formájában, ahogyan a szalonban zajló beszélgetések sem, melynek témája nem lehetett más, mint a magyar cigányág helyzete és az ebből való kitörési lehetőségek, a cigányság jövője a mai magyar társadalmi közegben, mindezt a művészet keresztmetszetében.

Éppen a kultúra, annak sokszínű reprezentációi képezik az egyik legfőbb eszközt, amely képes az el- és befogadást, a társadalmi együttérzést előmozdítani és az előítéleteket leküzdeni, megváltoztatni. És éppen ez az, amiben mélyen hisz Varga Erika Romani Design-jának lelkes és tehetséges csapata. Közös céljukat erősíti az „egyHáz” Roma művészeti alkotótér létrehozása Kőszegi Edittel, az egyedülálló KuglerArt képzőművész gyűjtemény létrehozójával.

Szólj hozzá!

Címkék: dizájn magyar divat kiállítás festészet romani design romani platni romengo kugler art szalon roma hungaricum

A bejegyzés trackback címe:

https://coolromani.blog.hu/api/trackback/id/tr24828445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása