2012.07.13.
07:57

Írta: CoolRomani

SI LOVE - IS LOVE: óriási roma fesztivál az Akváriumban

A budapesti Akvárium eddig is elég erős volt roma programokban, de úgy tűnik, július 19-22 között felteszi az egészre a koronát. A SI LOVE - IS LOVE négynapos fesztiválon negyven előadó lép a három színpadra, de rajtuk kívül fotókiállítást és filmeket is megtekinthetnek az érdeklődők. Részletese program alant:

Az európai kultúra világszerte ismert és elismert értékei között tartják számon a cigányzenét, amely nem azonos a cigány folklórral: ez egy egyedülálló előadói stílus, hangszerelés és hangzás. A magyar cigányzene ma olyan nemzeti és európai kulturális érték, amelyre méltán büszke Magyarország, s amelynek megőrzése és megújítása kiemelt feladat. A cigányzene hangzásvilága és stílusa a városi „professzionális” zenészek évszázadok alatt kiforrt és generációról generációra fejlődő tudáskincse. Nem csupán a zenész cigányságé, hanem az egész magyarságé – a világ kultúrájáé.

 

A SI LOVE – IS LOVE fesztivál a cigány muzsikát, kultúrát kívánja bemutatni a látogatóknak. A rendezvényen nemcsak magyar, hanem a környező országokban élő roma zenekarok is bemutatkoznak.

 

Fellépő zenekarok:

 

ROMA HUNGARICUM ÁLLAMI MŰVÉSZEGYÜTTES

A művészegyüttes 2012-ben alakult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatásával és a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. működtetésével. A zenekar 19 tagját próbajáték során 55 jelentkezőből választotta ki a szakmai zsűri.

A muzsikusok átlag életkora 28 év. Valamennyien képzett zenészek, akik a Talentum Zeneművészeti Iskolában valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában szerezték zenei alapismereteiket.

Koncertjeinken a népzenén, cigányzenén és operett-részleteken kívül neves zeneszerzők – Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Hubay Jenő, vagy Farkas Gyula – darabjait játsszák.

 

 

NAKED (SRB)

A belgrádi Naked együttes zenéje a jazz-ben gyökerezik, de megannyi más ízesítéssel is büszkélkedik. Muzsikája a játékon és a játékosságon alapul, azaz állandó változásban van megannyi ösztönös rögtönzéssel és pillanatnyi hangulatokkal. 
Hangzásukban ott van a funk lüktetése, a népzene számos motívuma, tört ritmusok, és egy kis pszichedélia, amely jórészt az effektezett hegedűhangoknak köszönhető. A teljes hangkép meghatározó eleme végig a szenvedélyes harmonika és hegedű párbaja marad.

Tagok:

Nenad Brankovic-gitár; 
Branislav Radojkovic-basszus, bőgő; 
Ivan Mihajlovic-basszus; 
Goran Milosevic-dob; 
Djordje Mijuskovic-hegedű; 
Milos Punisic-harmonika;

 

TARAM (INT)

A Taram zenéjének különleges ízét az adja, hogy a tagok megértik és elfogadják egymás eltérő zenei hátterének sajátosságait. A választott kompozíciókat átalakítják, hozzáadják saját zenei hagyományaik elemeit, és ennek eredményeképpen zenéjük tartalma gazdagodik, egyetemessé válik.

„A Taram névre keresztelt zenekar szerb énekesnője, Bojana Nikolic a balkáni népzene különböző vidékeire vezet el minket, míg a Közel-Keleten nagy névre szert tevő egyiptomi ney művész Mohammed Antar és a belga tangó-harmonikás Tuur Florizzone új hangzásokkal telíti meg és tereli új mederbe a dalokat.” (dalok.hu)

 

MOKOOMBA

A Mokoomba zenekar Zimbabwe és Zambia határán született, ahol a Zambezi folyó a legendás Viktória vízesésbe torkollik. A Tonga nép gyermekeiként nőtt fel a zenekar 6 tagja, akik népük kultúrájának hatásaiból táplálkozva alakították ki sajátos zenei világukat. Az énekes és ütőhangszeres Mathias Muzaza kivételes hangja által vezetve a Mokoomba átütő energiával hódította meg környezetét a táncra hívó afro-fusion stílusával.

A Mokoomba él, lüktet, és szó szerint robban a színpadokon.

2008-ban megnyerték a dél-afrikai Music Crossroads fesztivált, amely Zambia, Malawi, Tanzánia, Zimbabwe és Mozambique legjobb fiatal zenekarait lépteti fel. A sikert több európai meghívás méltatta, 2009-ben és 2010-ben felléptek Svédországban, Norvégiában,  Spanyolországban, Hollandiában és Belgiumban, Olaszországban és Luxemburgban, majd a turnét a Csehország –beli Colours of Ostrava fesztivál koronázta meg, melyen a Cranberries előtt állhattak a nagyszínpadra.

A zenekar további  fejlődését az elefántcsontparti származású, a Zap Mama basszusgitárosaként ismertté vált Manou Gallo zenei produceri munkája mozdította elő, melynek eredményeként idén újabb európai turnén mutathatják be új albumukat.

LES ROM

A Les Rom zenekar 2010-ben alakult Budapesten. Debütáló koncertjüket a Chico and the Gypsies zenekar előtt, a budapesti Gödör Klubban adták. A közönségsikerrel övezett koncert és a pozitív visszajelzések arra ösztönözték a zenekar tagjait, hogy megkezdjék a stúdiómunkákat és felvegyék első demo lemezüket. A négy fiatal, ám mégis tapasztalt zenész, Kovács Antal Máté és Bordás Péter a Romano Drom, Rostás Zoltán a Romengo, zenekarokban is évek óta játszanak, míg Rostás Krisztián az Etnorom zenekar legújabb lemezén vendégzenészként szerepel. Koncertjeiken és a stúdiófelvételeken Balogh József, a Romano Drom gitáros-énekese és Oláh Annamária a Fókatelep énekesnője működnek közre. Saját szerzésű dalaikat cigány nyelven adják elő, szövegeik az élet jó és rossz oldaláról, boldogságról és fájdalomról egyaránt szólnak. Céljuk, hogy a hazai közönség mellett a nagyvilágban is minél szélesebb körben jelenjen meg különleges, szívből jövő zenéjük.

A Les Rom az autentikus cigány zenére alapuló dallamvilágot jazz, blues, rumba és folklór elemek fúziójával varázsolja egyedi hangzású világzenévé.

Zenekar Tagjai: Kovács Antal Máté, Rostás Zoltán, Rostás Krisztián, Bordás Péter, Balogh József, Oláh Annamária

ROMengi ZOR

Matildának a zene az élete! Az Ando Dromban es az Amaro Suno együttesekben eltöltött évek után végre eljött az idő, hogy a bájos énekesnő saját bandát alapítson. A ROMengi ZOR, vagyis a „cigányok ereje” mi más lehetne, mint az az összetartás és a hagyományok tisztelete, amely a zenekar dalait jellemzi. A gyakorlott zenészek által jól ismert dallamok egyedi előadásmódban, személyes érzelmektől átitatva elevenednek fel. 

SZILVÁSI GFB

A Szilvási Gipsy Folk Band története néhány tizenéves fiatalember közös muzsikálásából bontakozott ki. Az egykori Romano Glaso nevű Ki mit tud? -győztes zenekarból alakult kvintett a hagyományos roma népzene némiképp felújított változatát játssza, elegánsan és gördülékenyen keverve azt a balkáni dallamokkal, a latin hatásokkal sőt, időnként némi rappel. Semmi erőlködés, inkább elbűvölő lazaság, vidámság és könnyedség, amit a zenekar legutóbbi lemezének címe is jelez: A folklór felpofoz. 

KHAMARO

A lelkes, cigány és magyar fiatalokból álló csoport célja a magyarországi és közép-európai, autentikus cigány kultúra gyűjtése, megőrzése, áthagyományozása, színpadra állítása; de ezzel együtt XXI. századi, modern gondolkodású világpolgárokként betekintést nyújtanak a távolabb élő cigányság zenei és tánckultúrájába is. 

Műsorukon egyaránt szerepelnek szatmári és dunántúli hallgatók, pergetők és táncnóták, vagy erdélyi, szerb és orosz cigány dallamok és táncok; ezt egészíti ki a makedón és keleti hastánc, az indiai és a flamenco koreográfiák. Az utóbbi időkben modern, tematikus összeállításokkal is sikeresen próbálkoznak. 

A viszonylag fiatal zenekar máris két cd-vel büszkélkedhet: 2007-ben a Lingara (Csavargók), 2009-ben a Romano Rat (Cigány vér) című albummal mutatkoztak be a népzene-kedvelő közönségnek. Számos hazai fellépésük mellett turnéztak már Ausztriában, Lengyelországban és Németországban is. 

Hivatalos elismeréseik között szerepel a 2004-ben odaítélt Közéleti Díj, s itt feltétlenül megemlítendő Farkas Zsolt együttesvezető, aki már az alapításkor a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa volt, 2006-ban pedig Köztársasági Érdemrend Bronz Keresztjét érdemelte ki. 

Az együttes ars poeticájára nézve teljes mértékben találó a Khamoro (Nap) elnevezés, hiszen egyfajta hitvallásuk az, ami a cd-k borítóján is áll: "A Nap életelem, számunkra a cigány kultúra is az!" Zenéjükkel, táncaikkal valóban egyszerre képviselik az eredeti természetességet, a cigány kultúra egyetemességét, jelenlétét a világban, valamint azt a derűt, melegséget, energiát, amit legfontosabb lételemünk: a világunkat éltető Nap ad meg számunkra.

Szólj hozzá!

Címkék: budapest zene film fesztivál program kiállítás v népzene akvárium lipótváros ilágzene roma hungaricum les rom romengi zor szilvási gfb khamaro

A bejegyzés trackback címe:

https://coolromani.blog.hu/api/trackback/id/tr244651102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása