2012.05.09.
07:00

Írta: CoolRomani

Emléktáblát kap a XIX. század legnagyobb rock and roll sztárja, a kalandos életű Rigó Jancsi

4844138251_e7db467964_m[1].jpgNos ha megkérdezünk találomra tíz embert Magyarországon, hogy mi ugrik be neki Rigó Jancsiról, akkor kilenc egész biztos a süteményt említi (a tizediknek meg nem fog eszébe jutni semmi). Pedig a nem túl népszerű, de igen szimpatikus brit Rigo Jancsi zenekar például nem a nyalánkságról, hanem a kalandos életű zenészről vette a nevét.

Ugyanis Rigó János valódi rock and roll sztár volt az előző századfordulón. Ha hinni lehet a magyarnóta.com romantikus hangvételűre vett, de alaposnak tűnő ismertetőjének, ötévesen kezdett hegedülni Pákozdon, 12 évesen pedig már egy zenekarhoz csatlakozott Kaposváron. Pár évre rá jól összeveszett a banda prímásával, akinek nem mellékesen közben elvette a lányát. 

24 évesen már saját zenekara volt Budapesten, az igen menő Andrássy úti Reutter kávéházban. Aztán jöttek a nemzetközi turnék: Párizs, London, sőt a tengeren túl is fellépett. A fenti rajz a Weekly News&Courier 1897 február 17-i számában jelent meg róla.

Ám az igazi sztársztorija ezzel hercegnéval esett meg, aki ugyan nem volt született arisztokrata, viszont egy dúsgazdag amerikai leánya volt. (És már száz évvel ezelőtt is ezt a dévaj felpillantós beállítást tolta, mint a tinilányok úgy tíz éve a Myspace-en)

156153_293234192_big[1].jpg

Na jó, itt lefele néz:

claraw.jpg

Az Európán végigvezető, sőt egyiptomi kanyarral fűszerezett kalandot alant hallgathatjátok meg:

Akinek nincs kedve rádiót hallgatni az el is olvashatja a történetet, amely után minden bulvárlapszerkesztő epedne. (Igaz a korabeli Blikk főszerkesztőjét Mikszáth Kálmánnak hívták). Mint a magyarnóta.com írja:


RigoJancsi_ClaraWardChimay[1].jpgRigó Jancsi és zenekara 1896-ban egy párizsi étteremben játszott a belga Chimay herceg és jóval fiatalabb felesége jelenlétében. A fiatal feleséget Claire Ward-nak hívták, aki egy amerikai milliomos lánya volt. A források őt általában Ward Klára néven említik.

 

A fiatalasszony szerelmes lett Rigó Jancsiba, a tüzes fekete szemű cigányprímásba. A szerelem mindkét félről kölcsönös volt, Klára elhagyta érte férjét, Jancsi pedig elvált feleségétől, Barcza Mariskától.

 

Ez a történet olyannyira nagy port kavart, hogy számos lap tudósított a hírről, köztük a Mikszáth Kálmán által szerkesztett Országos Hírlap is írt a válóperről. Kettejük szerelme körülbelül tíz évig tartott. Ezalatt több mint 8 millió dollárt herdáltak el, utána különváltak a szőke ex-hercegné és a cigányprímás útjai.

 

Ward Klára Nápolyban, a Vezúv lábnál otthagyta Jancsit, és megszökött egy olasz pincérrel. Később feleségül ment egy olasz hotelportáshoz, és miután örökségéből kitagadták, fotómodellként tengette életét.

 

Rigó Jancsis zegényesen, lezüllötten és elfeledve halt meg Fejér megyében az 1920-as években. Más források úgy tudják, hogy 1927-ben, 69 éves korában Amerikában halt meg.

Nos ilyen a rock and roll...

A zene hatását ma már nehéz elképzelni, főleg, hogy milyen lehetett élőben, de gramofonfelvételek maradtak fenn a hegedű Django Reinhardtjától. Íme az egyik:


Az egész történet csak arról jutott eszembe, hogy hamarosan emléktáblát kap - közadakozásból - Rigó Jancsi Kaposvárott, annak a hotelnek a falán, mely befutását jelentő szálloda helyén állt. Jó lenne, ha nem valami porlepte történelmi emlékként gondolnánk rá - hanem valódi rock and roll sztárként!

3 komment

Címkék: zene töri kaposvár dél-dunántúl

A bejegyzés trackback címe:

https://coolromani.blog.hu/api/trackback/id/tr994495851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.05.10. 09:10:01

Szép dolog, hogy ismersz olyan szavakat, mint rock and roll, meg olyan neveket, mint Django Reinhardt.

Nem szép dolog ellenben, hogy faszságokat írsz velük kapcsolatban.
Az lehet az oka, hogy valójában fingod sincs egyikről sem, csak hallottad valahol a neveket.
süti beállítások módosítása