2012.07.02.
09:38

Írta: CoolRomani

Törököktől a finnekig: európai fiatalok dolgoztak roma motívumokkal Budapesten

work14

Milyen az amikor egy hirtelenszőke cseh lány kijelenti angolul, hogy ő tulajdonképpen roma? Mindezt egy lipótvárosi lakás nappalijában összegyűlt hatvan-hetven (zömében magyar, részben román, török, német, cseh, szerb, finn, lett, osztrák, görög, lengyel - gyakran egy személy által több nemzetet is képviselő) embernek? Meghökkentő. Főleg, hogy ez papíron nem is egy önismereti tréning, hanem egy művészeti workshop záróeseménye volt.

work10


Soha nem jártam korábban a Kugler Art Galériában, de már most tudom: hamarosan újra benézek. Olyan hihetetlenül csodálatos kicsiny világ ez a lakás, múzeum, alkotótér vagy mi, hogy mindenképpen megérdemel egy külön posztot. Na de lássuk, hogy most miért érkeztem oda, ugyanis az meg egy egész sorozatot érdemelne meg.


Valamilyen uniós programba keveredett bele Varga Erika, a Romani Design lelke (hagy ne kelljen kibogarásznom milyenbe). A lényege az volt, hogy a roma kultúra iránt érdeklődő fiatalok érkeztek Budapestre Európa legkülönbözőbb szegleteiből, hogy együtt alkossanak egy héten át. Közben megismerkedhettek a cigány motívumokkal, eredetmítoszokkal, ételekkel és vendégszeretettel.

484226_490787004272164_1592407830_n.jpg_720x960


Az utolsó napon pedig mindenki előrukkolt azzal amit készített. Volt aki ékszert csinált, volt aki  szoknyát, ruhát, jelmezt vagy épp Biblia-kötést.

599532_490784784272386_1028266650_n.jpg_960x720


Nekem a legjobban a szóban forgó cseh lánya alkotásai tetszettek, amelyekkel a mozgást, a változást, a szabadságot próbálta meg kifejezni (azzal együtt, hogy nagyon szép cuccokat készített). Az egyik egy hatalmas madárnyaklánc volt, amelynek díszét egyetlen mozdulattal lehet leakasztani a láncról - így bármikor "elrepülhet". A másik egy csörgős kendő, amelyet lábszáron, vállon, fejen, mellen épp úgy lehet hordani, mint az arc elé terített fátyolnak.

work5

A workshop résztvevőinek közös alkotása volt egy újabb Romani Design bringa, amely épp olyan tetszetős lett, mint az előző. Alighanem az is itt készülhetett, tekintve, hogy azon a fotón is a Szent István tér díszburkolata látszik...

work12

Az egyik legszebb ruhát a bukaresti Roxana készítette:

work1
work3
work4

 

/Fotók: KuglerArt Szalon és saját képek. A neveket sajnos bármennyire igyekeztem, nem tudtam feljegyezni, de ha felkerülnek a Facebookra, ígérem kiegészítem a képalákat!/

Szólj hozzá!

Címkék: budapest design divat bringa lengyelország lipótváros romani design kugler art szalon

A bejegyzés trackback címe:

https://coolromani.blog.hu/api/trackback/id/tr714623270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása