2012.05.21.
12:21

Írta: CoolRomani

Erős programot ígér a 20. Sziget Roma Sátra

A Sziget egyik büszkesége a Roma Sátor, mely már több mint egy évtizede a kelet-európai és a roma zenei kultúra sokszínűségét élteti, a tradicionálistól a modern műfajokig - írja a sziget.hu. Az alábbiakban a fesztivál honlapjának összefoglalóját olvashatjátok kicsit kiegészítve: belinkeltük az előadók honlapját és be-be szúrtunk néhány videót is, hogy belekóstolhassatok és a kedvetekre valókról rögtön egy kis infóhoz is jussatok. 

A Sziget egyedülálló a zenei fesztiválok között azzal, hogy külön helyszínt kínál a roma zenei stílusok bemutatásának, a swing manouche-tól az oláh, beás, erdélyi cigányzenéig, a fúvós bandáktól egészen a roma rapig. Idén első alkalommal a Roma sátor minden nap – este 7 és 8 között – helyet ad a Snétberger Zenei Tehetségközpont diákjainak formabontó koncertjeinek.

 

 

A Sziget első napján – az ifjú tehetségek után – ezen a helyszínen az oláh cigány muzsikát játszó Romengo együttes zenél. Majd jön a négytagú “Gypsy Americana “ stílust játszó Fishtank Ensemble Los Angelesből (és még azon gondolkoztunk pár napja, milyen is a "cigányos" stílus Los Angelesben).

A szerb és francia származású tagokból álló O’Djila zenekar repertoárja azokból a népszerű dallamokból áll, amelyet az örökké vándorló romák szinte egész Európa és a Balkán zenei hagyományainak ajándékoztak. Hajnali negyed 2-kor indul a Besh o droM, utána a népszerű Besh o droM-alapító Barcza Gergely, Somos Péter dobos és DJ 1000 arc segédletével.

Másnap lép fel az autentikus roma muzsika hiteles közvetítője, a Etnorom. A Nadara, magyarul Ne félj! nevű együttes a francia származású nomád énekesnő és harmonikás Alexandra és a szászcsávási prímás, “Tocsila” szerencsés találkozásából született.

 

 

A melbournei The Barons of Tang a Gypsy Deathcore úttörői, Magyarországon először a Roma Sátor színpadán mutatják be műsorukat. A francia elektro gypsy-zene egyik úttörője, DJ Click két éjszakán át tartó utazásra invitál bennünket, Delhitől Sevilláig.

A pénteki programban jön Čači Vorba. A zenekar mesterien keveri a kárpátok zenéjét a cigány és balkáni zenei ritmusokkal. 

 

 

A tavaly alakult Vojasa együttes az urbánus cigány zene egyik legeredetibb tolmácsolója. A Gypsy Hill jól ötvözi az elektronikus zenét a brass band-ek energiájával. Hajnalban pedig ismét jön Dj Click.

A Vodku megannyi zenei hatást olvasztott magába, felismerhetőek a kelet európai motívumkincsek, ismert dallamtöredékek, megelevenedik a falusi kocsmák hangulata a budapesti éjszakában. Érkezik a Söndörgő is. A szentendrei együttes az egyik legfrissebb, leglendületesebb zenét játszó zenekar a hazai délszláv és balkán zenei palettán.

A Naat Veliov & The Original Kocani Orkestar névre hallgató fergeteges fúvós banda Kocani városából hozza el a makedón dalokat, izzasztó táncritmusokat. A három belga DJ, Dj Gaetano Fabri & Balkanhotsteppers két estén keresztül arra törekszik, hogy a “Balkan Circus” klubestet a Roma Sátor színpadára varázsolja.

Sziget zárónapján lép fel a Robert Lakatos & a Rév. A felvidéki hegedűs-brácsás zenéjében egyedi módon találkozik a népzene és a bartóki világ. Repertoárjukban megtalálhatunk felvidéki és kalotaszegi csárdásokat, zsidó dallamokat, román forgatóst és sok sok táncmotívumot.

A Parno Graszt zenéjének stílusa továbbra is hihetetlenül feszes ritmusokra, a húrok hangszerek kontrázására és a vokálok összetéveszthetetlenül egyedi karcosságára épül

A Fanfara Shavale egy kis kelet-romániai faluból indult, ahol jószerével minden férfi játszik valamilyen fúvós hangszeren. A nyolc tagú zenekar a cigány népzenét ötvözi a rezesbanda-hagyományokkal. És hajnalban ismét jön a Dj Gaetano Fabri & Balkanhotsteppers.

Forrás: sziget.hu.

A legizgalmasabb előadókra természetesen még visszatérünk a fesztivál előtt!

Szólj hozzá!

Címkék: budapest zene usa fesztivál franciaország ausztrália sziget program besh o drom népzene vojasa snétberger romengo

A bejegyzés trackback címe:

https://coolromani.blog.hu/api/trackback/id/tr94501817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása