2012.10.16.
12:02

Írta: Animada

Roma tradíciók- Női figuratív cigány tánc

A hagyományos roma közösségek életében a tánc, az ének különleges jelentőséggel bír. Identitásunk fontos része, hogy hovatartozásunkat kifejezhetjük a tánc és a zene nyelvén. Saját készítésű videónkon egy fiatal roma lányt, a pilisvörösvári roma közösségben élő Sárkozy Krisztinát mutatjuk be. Családjában hosszú múltra visszavezethető hagyománya van a családon belüli tánc tanításának. A kislányok, kisfiúk már 4-5 éves korukban a szoba közepére vannak állítva ahol a család többi tagja bemutatja a cigány tánc lépéseit. Idővel megtanulják a fontos szabályokat is: a fiúnak be kell vezetni a lányt a tánctérre, meg kell várnia, hogy lány elfogadja a táncba hívást, a tánc közben a cél a másik háta mögé férkőzés, ami le is zárja a táncot, mindkét fél azon igyekszik, hogy ezt megakadályozza, mert akinek sikerül a másik háta mögé kerülni az a jobb táncos.  

fotó.PNG

Krisztinek a Romani Design Fülchideája is nagyon jól áll!

Láthatjátok, hogy Krisztina tánca mennyire elegáns, nőies és ugyanakkor figurákban, tánclépésekben gazdag. A roma közösségekben szeretik és elismerik a nagyszerű táncosokat, hiszen ők kultúrájuk büszkeségei, akik méltán hirdetik annak szépségeit.

Szólj hozzá!

Címkék: zene dizájn magyar beszámoló divat tánc ékszer romani design

A bejegyzés trackback címe:

https://coolromani.blog.hu/api/trackback/id/tr954851637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása